Salamura Yaprak Nasıl Basılır Tarifi

Geçen yıl Turşu kurmayı öğrenince hızımı alamadım bu yıl da  Salamura yaprak basayım diye düşündüm.Haliyle tam zamanı olduğu için benim gibi acemi olan bilmeyen varsa onlarda yararlansın diye blogumda  paylaşmak istedim.Umarım işinize yarar.



İlk önce öğrendiklerim;

  1. En iyi yaprak Haziran sonunda çıkan uç  yaprak adı verilen yaprakmış.
  2. Yaprağı seçerken  damarlı ve kalın olmamasına dikkat edecekmişiz.
  3. Yırtık (delikli) ve ya çok büyük yaprak  doğru yaprak değilmiş.Her zaman düzgün ve orta boyda olmalıymış.
  4. Muhakkak Salamura tuzu ve ya Kaya tuzu kullanmalıymışız diğer türlü tuzlar işe yaramıyormuş.
  5. Turşu bidonları gibi büyük değil en fazla 5 kiloluk  bidonlara basmalıymışız.
  6. Salamura bastığımız tarihten itibaren  2 yıl boyunca kalıyormuş.
  7. Üstünden kullandığımız  zaman üzerine ağırlık koyup su ile temasını sağlamalıymışız.Yoksa üste çıkıp salamura yaprağımız kötü olabilirmiş.(Bunu turşu içinde duymuştum.)

(6 Kilo Asma Yaprağa)
Malzemeler:
6 kilo asma yaprağı
1,5 kilo kaya tuzu
Aldığı kadar kaynar su
Bidon , büyükçe bir kavanoz ve ya kışlık kavanozu
Yapılışı;

Öncelikle salamura yaprağın sapları hafif kısa kalacak şekilde koparın(kesilir).
Sapları kalsın sadece azıcık kopartın çok uzun olmasın sapları.
Daha sonra büyükçe bir leğene demet demet düzeltilerek üst üste koyun.
(10-15 taneyi geçmesin)
Aralarına Kaya tuzu dökün. 
(Yaklaşık 1 kilosunu dökün)
Daha sonra üzerinden çıkana kadar kaynar su dökün.
Leğenin ağzını büyükçe bir sini ve ya üzerine kapatacak herhangi bir kapakla kapatın.
1 gece bekletin.
Bir gece sonunda bidona demetleri koymaya başlayın.
1 demet koyun üzerine kalan yarım kilo tuzdan biraz tuz dökün.Bu şekilde bidonları doldurun.
Yaprakların havaya kalmasını engelleyin.Üzerine ağırlık koyabilirsiniz mesela taş gibi.
Serin ve ışık görmeyecek yerde saklayın.
İstediğiniz zaman çıkarıp kullanabilirsiniz.


Dipnot:

  • Kaya tuzu genelde yaprak çıktığı zamanlarda pazarlarda bulunuyor.Fakat bulamazsanız aldığınız satıcıya sorun sizi yönlendirir.
  • Asma yaprağı aldığınız yere muhakkak yaprağıma göre kaç kilo tuz alabilirim diye sorun.Onlar işin ehli olduklarından doğru rakamı söylüyorlar.(Pazarlar için geçerli,marketlerden emin değilim.)
  • Yaprak alırken yani satıcı yaprağı koyarken on gözle onu izleyin,hiç istemediğiniz yaprakları size satabilir.
  • Eğer sıcak bir şehirde yaşıyorsanız buzdolabı gibi yerlerde yaprağı saklamaya dikkat edin.(Ben Ankara'dayım salamurayı yapıp kiler tarzı bir yerde her bir bidonun üzerine poşet geçirip sakladım.)

Yorum Gönder

0 Yorumlar