Sen Anlat Karadeniz (Dizi)

Uzun zamandır Türk televizyonlarında beni bu kadar heyecanlandıran bir dizi olmamıştı. Fragmanlarından itibaren merakla beklediğim bu dizi beklediğime değdi. Ülkemiz dahil tüm Dünya'nın ortak sorunu olan kadın ve çocuk şiddetini anlatan bu dizi doğru yerden parmak basmış. Verilmek istenilen mesaj daha ilk bölümden, ben dahil çoğu seyirciye doğru bir şekilde aktarılmış gibi geldi. En azından ben anlatılmak istenileni olduğu gibi hissederek anladım. Bir ses iki insanın hayatını kurtarmaya yeterde artardı bile. 

Beni takip edenler iyi bilirler dizinin senaristleri, Ayşe Ferda Eryılmaz ve Nehir Erdem'i çok seviyorum. Özellikle Nehir Erdem favorim yazsam abartı olmaz. Onların ismini gördüğüm an düşünmeden oldukları projelere şans verdim ve şimdiye tüm yazdıkları dizileri başından sonuna kadar izledim.Bu kızlar varsa bir işte kötü olması beklenilemez. Bu dizilerinde de kadına şiddete ses çıkarmamız gerektiğini çok iyi betimlemişlerdi. Kızları böyle bir yaraya parmak basıp önümüze getirdiği için, duyarlı olmamız gerektiğini anlattıkları için seyirci olarak teşekkürü borç bilirim. Sosyal medya da bunu çoğu kişi dümdüz olarak algılamış ama izlerken Tahir karakterinin gözünden, Nefes karakterinin gözünden hikayeye bakmaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü insanların düşüncelerini okurken bu konuda çok yanlış bir algı oluştuğunu hissettim. Dizi, kadına nasıl şiddet yapmalıyız değil nasıl ses çıkarmamız gerekli onu anlatıyor. Yazdığım gibi diziyi izlerken birde beni baktığım şekilde bakmayı deneyin bu şekilde dizi daha farklı daha anlamlı oluyor. 

Teknik olarak bakarsak, 
Dizinin en başta müzikleri çok güzel. Bir Karadenizli olarak arka temada çalan müzikler daha farklı daha içsel olarak beni kendine çekti. Yani, içime içime işledi. Hele o drone ile çekilen kuş bakışı manzaralar o Karadeniz'in hırçın tabiatı beni benden aldı. Seçilen tema ve mekanlar o kadar enfes ve sanatsal duruyordu ki izlerken iç çekerek, keşke bende orada olsaydım, atın beni şu dağların, ağaçların arasına diyerek izledim. Beton binaların arasında ama sıcacık evimde, televizyon başında izlerken, içten içe memleket özlemi duyduğumu fark ettim. 


Dizi de her sahneyi çok benimseyerek izledim ama o parmak kırma sahnesi beni mahvetti. Oturduk ailecek ağladık desem abartı olmaz. Resmen benim parmağım kırılmış gibi içim gitti. Hele o parmak oturtma sahnesinde o kadar kaptırmışım ki kendimi sahne bitiminde terlediğimi fark ettim. Tahir'in parmaklarını sıktığı gibi kendimi sıktım.


Her neyse, 
Hikaye, kurgu ve diyaloglar çok iyiydi. Yalnız şive kısmı tam oturmamıştı. Çoğu zaman şive kayıyordu. Fakat bunun ilerleyen bölümlerde oturacağını düşünüyorum. Hikaye 2 gün önceden başladığı için seyircinin konuya daha iyi hakim olması sağlanmıştı. Bu konuda da ayrıca başarılı buldum. Gelin - kaynana atışmaları diziye ayrı bir renk katmıştı. Dizi dram ağırlıklı dizi olsa da repliklerle biraz komedi türü de kullanılmıştı. Evin Yangaz ikizleri beni çok güldürdü. Pazar sahnesi çok komikti. Sanırım bu Yangaz'lar beni çok eğlendirecekler. Aslında genel olarak Tahir'in ailesi çok komik ve sıcaktı. Karadeniz ailelerini ve Karadeniz erkeklerini güzel temsil ediyordu.


Özellikle Tahir'in ağabeyinin eşi ve kızına zaafına hayran kaldım. Sinan Tuzcu'da karakterin hakkını fazlasıyla vermişti. O çıkışlar, o birden sönüşü tam bir Karadeniz erkeğiydi. Ayrıca Öykü Gürman'la da çok yakışmıştı. Dizi de 2. favori çiftim oldular bile. 

Gözde Kansu ve Mehmet Ali Nuroğlu'nun karakterlerini hiç sevmedim. Gözde Kansu artık saçını uzatmaya başlasa iyi olur. Cidden yaşlı gösteriyor kısa saç. 


Mehmet Ali Nuroğlu efsaneydi. Magazinsel olarak bakınca oynadığı karakterin tam zıttı bir adam. Bu yüzden ilk dakikalarda biraz yadırgadım sonraki performansına bayıldım. Gerçek bir psikopat gibiydi. Bu da oyuncuya karşı hayranlığımı arttırdı. Bence bu karakter doğru oyuncuya verilmişti. Eminim Mehmet Ali Nuroğlu'da kendinden çok şey katmıştır bu karaktere. 

Ulaş Tuna Astepe ve İrem Helvacıoğlu'nun uyuma harikuladeydi. Kimyaları o kadar uymuştu ki daha ilk bölümden çok benimsedim. Bu uyumu nasıl yakaladıklar bilmiyorum ama aradaki bana geçen farklı bir tutku vardı. 


İrem Helvacıoğlu ortalama bir oyuncu kesinlikle değilmiş. Ben bu güne kadar çok haksızlık etmişim. Ya da bu karakterle kendini buldu ve bizler ilk defa gerçekten İrem Helvacıoğlu'nun yeteneğini izliyoruz. Bölümün şampiyonu tartışmasız İrem Helvacıoğlu'ydu. 


Keza Ulaş Tuna Astepe'nin oyunculuğunu bu diziye kadar hiç sevmiyordum. Bu dizi ile birlikte yeni gözdem gibi bir şey oldu. Ulaş Tuna Astepe'de İrem Helvacıoğlu'da o kadar iyi performans gösterdiler ki tüm tabuları tek tek gözümde yıktılar. 


Bana göre çocuk oyuncular dahil her bir oyuncu birbirinden iyi performans sergilediler. Bana göre bu dizi resmen bir yetenek şöleni olmuş. Bu yüzden dizide şive dışında herhangi bir eleştiri yapacak bir şey bulamıyorum. Her bir sahnesi her bir çekimi dolu dolu yıldızlar geçidi gibiydi. Ben bu diziyi şiddetle, ısrarla tavsiye ediyorum. Vaktiniz yoksa bile vakit yaratın düzenli izlediğiniz diziyi bırakın bu diziye şans verin, izleyin. Bu dizi kaçmaz.
Bu yazı renklitirtil bloguna aittir ve kullanılması kesinlikle yasaktır. 
Dizi ilk bölümüyle reytinglerde yayın zamanı,  2. sırada, tekrarı ise 5. sırada tamamladı.
SEN ANLAT KARADENİZ

Tür: Entrika, Dram, Aile, Romantik
Senaryo: Ayşe Ferda Eryılmaz, Nehir Erdem
Yönetmen: Osman Sınav, Emre Kabakuşak, Yusuf Ömer Sınav
Yapım: Sinegraf
Yapımcı: Osman Sınav
Yapım yılı: 2018
Yayın günü: Çarşamba
Yayın saati: 20:00
Yayın kanalı: ATV
Başlangıç tarihi: 24 Ocak 2018
Konu:
Geçmişte para karşılığı satıldığı adamın zulmünden kaçıp çocuğuyla birlikte Karadeniz'e sığınan Nefes'le, onu koruduğu için ailesinin büyük tepkisiyle karşılaşan Tahir'in imkansız aşkının anlatılıyor.
Oyuncular:
Ulaş Tuna Astepe
İrem Helvacıoğlu
Mehmet Ali Nuroğlu
Sinan Tuzcu 
Gözde Kansu
Öykü Gürman

Yorum Gönder

17 Yorumlar

  1. izlemedim henüz; ama kızın adı Nefesmiş.önceleri çocuğum olunca adı Ada olacak derdim, bir dizi çıktı kızın adı Ada idi artık herkes o ismi koymaya başlamıştı bıktırdı, sonraları Nefes olsun dedim, şimdi bakalım kaç çocuğa Nefes ismi verilecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Nefes, bakalım kaç kişi verecek bu ismi, kesin izlemelisin. :)

      Sil
  2. Yaa diziyi yayin gununde izlemek nasip olmadi gerek sosyal medya gerek tv dizi tekrari vererek ilk bolumden yerini saglamlastirdi.Müko bi dizi izleyin izlettirin 😊

    YanıtlaSil
  3. İzledim gerçekten çok güzeldi daha ilk bölümden güzel mesajlar verildi o parmak sahnesinde bende bir kötü oldum yani 😞fragmanı izledim heyecanlı görünüyordu bakalım ne olacak merakla bekliyorum ...bu arada çok güzel anlatmışsın diziyi 😊emeğine sağlık canım benim sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olunmayacak gibi değildi. Sanırım 2. bölümde de parmak sahnesi kadar kötü olacağımız sahneler olacak. Teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. Karadeniz dizilerine karşı büyük bir zaafım var ve uzun zamandır bu diziyi bekliyordum :))
    İnanılmaz güzeldi.Çok gerçekçi oynamışlardı.Umarım uzun bir süre izleriz bu diziyi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de öyle kan mı çekiyor ne oluyorsa kendimden çok şey buluyorum. Evet özellikle Nefes karakteri bambaşkaydı. :)

      Sil
  5. Bir türlü izleyemedim yaaa, en kısa sürede izleyeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle izlemelisin her çarşamba ATV ekranlarında. :)

      Sil
  6. Dizi şuandan itibaren üst sıralarda çok severek ve heyacanla izliyorum yönetmenleri olsun yapımcıları olsun senaryo zaten mükemmel oyuncularda harika kaliteli insanlar bir olunca böyle harika diziler filmler çıkıyor umarım saçma sapan rtuk kurallarıyla final yapmaz çünkü gerçekten efsane bir dizi gerçekten çok iyi bir konuya değinmişler kadına şiddet her geçen gün ülkemizde artıyor hiç olmasa bu gibi diziler filmler o insanların hayatını yaşadıkları zorlukları anlatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. :)

      Sil
    2. Bencede haklısınız çok iyi bir konuya değinmişler

      Sil
    3. Bana katıldığınız için teşekkür ederim.

      Sil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)