Özürlü mü Engelli mi?

Uzun zamandır bu başlık taslaklarım da öylece duruyordu.Ne zaman yazmaya başlasam hızımı alamıyor ardından iş başka yerlere doğru gidiyordu.Sonucunda yazdığım yazıyı toptan siliyor geri taslaklara alıyordum, fakat; bu sefer tamamen yazmayı planlıyorum.Yolda ,toplumda içinde özürlü kelimesinin kullanılmasından çok rahatsız oluyorum.Hele ki bazı kişiler tarafından ''özürlü'' terimini hakaret olarak kullandığını bir ülkede daha da canımı sıkıyor.''Engelli'' diye bir terim varken özürlü demek nedir?Yolda bir engelli kişi yürürken arkasından.''Çocuk özürlüymüş. Aa!! bu çocuk özürlü galiba.Vah vah özürlü yaşamı da zordur. Affedersiniz özürlü müsünüz? ALLAH sabır versin özürlü mü çocuğumuz?'' gibi cümleleri duyduğumda her zaman empati kurar sorulan ya da bahsedilen kişinin ne kadar kırıldığını hissederim.Normalde zaten bazı kişilerin alay geçmeleri ya da engelli kardeşlerimizden yararlanmaları yetmiyor gibi birde hakaret olarak kullanılan bu terimin yüzüne yüzüne söylenmesi iyice delirtiyor beni.



Şimdi bu konu nereden çıktı diyeceksiniz.Benim kuzenim (13 yaşında) bir engelli zihinsel engeli var ,özel bir çocuk yani,bu yüzden dışarı çıktığımızda insanların tip tip bakması ve ya fısıldaştığını sanıp arkasından konuşmaları haliyle dikkatimi çekiyor ve canımı sıkıyor.Hele o acıyan sanki onun bir gün başına gelme olasılığı yokmuşçasına atılan bakışlar resmen gel beni bir kaşık su da boğ dermiş gibi geliyor.Engelli bir kimselerin sağlıklı bir kişilerden farkı yoktur.Hatta şöyle bir araştırırsanız sağlıklı kişilerin başaramadığı bir sürü işi tek başlarına başarabiliyorlar.Bu yüzden ne olursa olsun karşımızda ki insanları ve ailelerini kırmadan hareket edelim... ve lütfen şu özürlü kelimesini kullanmayalım.Eminim ki benim gibi bir çok engelli kardeşimiz ve ya ailesi bu terime karşı rahatsızlık duyuyordur.Birde unutmayalım ki her an başımıza bir olay gelip bizde engelli kalabiliriz.


Dipnot: Kuzenimle ve onun  hayatta kalma çabasıyla gurur duyuyorum.İyi ki benim kuzenim,ALLAH'ın bize bahşettiği bir güzellik.

Yorum Gönder

0 Yorumlar