Son Destan (Dizi)

2017'nin ilk dizisini de bloguma yazmak nasip oldu. Bülent İnal'ın oynadığı dizi final yapmaya yakınken dizinin haberleri yavaş yavaş boy göstermeye başlamıştı. İlk önce Bülent İnal olduğu için sonra konusunu hoşuma gittiği için dikkatimi çekmeyi başarmıştı. Ardından fragmanları gelince hem oyuncu kadrosunun çok güçlü olduğunu hemde dizinin güzel olacağını fark ettim. Son olarak araştırdığımda arkasında BKM olduğunu görünce kesin bu diziyi izlemeliyim diye düşündüm. Neyse zaman geçti yeni yıl başladı ve dizinin günü geldi çattı. dizinin 5 bölümden oluşacak olması çerezlik bir dizi olacağı anlamına geliyor. Bölüm sayısı nedeniyle hikayeyi adeta bir sinema filmi gibi izleyeceğimizi düşünüyordum. Nitekim öylede oldu. Başladığı andan itibaren çok akıcı bir konuya sahip olduğu fark ediliyordu. Tüm oyuncuların tanınmış olması artı puan kazandırsa da diziye senaryosu da bir o kadar artı puan katmıştı. Yer yer acı dolu, üzücü sahneleri görmek mümkündü. Özellikle Destan karakteri ve babasının bir yerinde geçen diyaloğu çok iç dağlayıcıydı. Yine aynı şekilde Destan ve Nergis karakterlerinin etkileşimi çok hoştu. Şimdi merak ettiğim dizi bu kadar güzelken neden 5 bölüm olmuş acaba? Konusuna ve işleyişine bakınca dizi kesinlikle uzun süre devam edecek potansiyelde bir dizi gibi geldi. Büyük bir ihtimal dizinin finalinde keşke bitmeseydi tadı damağımızda kaldı diyeceğiz. Umarım finali havada kalmaz ve tatmin edici bir şekilde biter. Oyuncuların oyunculukları hakkında yazmam haddime bile değil. Bu yüzden hadsizlik yapıp yazmak istemiyorum. Her biri değerli, her biri iyi oyuncular. Bu yüzden oyuncular hakkında her birinin doğru rolde olduğunu yazabilirim. Kadro doğru oluşturulmuş gibi geldi. Son olarak dizinin müzikleri diziye farklı bir tat vermişti.  Eğer vaktiniz varsa ve dönem dizisi seviyorsanız bu diziyi kaçırmayın derim. Eminim benim kadar seveceksinizdir.
Dizi reytinglerde yayın zamanı 21., tekrarı ise 31. sırada tamamlandı.
Son Destan

Tür: Dönem, Romantik, Aile
Senaryo: Ali Ulvi Hünkar
Yönetmen: Şenol Sönmez
Yapım: BKM
Yapımcı: Tomris Giritlioğlu, Necati Akpınar
Kanal: TRT1
Günü: Salı
Saati: 20.00
Bölüm sayısı: 5
Başlangıç Tarihi: 3 Ocak 2017
Konu: Bu, çevremizdeki pek çok ailenin bir köşesinden dahil olduğu bir göç hikayesidir.

2. Dünya Savaşı bitmek üzere. Dünyalar yıkılmış ve yeniden kurulacak.
Sen neresinde yer alacaksın bu yeni dünyanın? Sonsuz fırsatlar, yozlaşan hayatlar... Ve hepsinin ortasında “Kimse beni adi bir hırsıza çeviremez!” diyen
bir Destan. Toprak ağaları memleketi ele geçirmiş... Buğdayı el altından tüccara satıp milleti açlığa mahkum ediyorlar. Genç nüfus “her an savaşa girebiliriz” endişesiyle askere alınmış, tarlalar ekilemiyor. Oysa Destan, ailesini yerle bir olan Yugoslavya’dan, bir “Umut Ülkesi”ne getirdiğine inanmakta. Bu umudu için bile savaşmak zorunda olduğunu fark ettiğinde, parçası olmayı reddettiği bir savaştan, toprak ağalarına karşı açtığı bir savaşın ortasında bulur kendisini.


Destan’ın savaşı bir kişinin değil, bir değerin, erdemin savaşıdır. Savaş yıllarının tüm değerleri test ettiği bu yıllarda, Destan onu o yapan erdemleriyle koca dünyaya karşı yapayalnızdır. Zira öz kardeşi Halit, bu savaşta, kötülerin safında durmaya karar vermiştir. İki kardeşi ayıran, aileleri parçalayan yozlaşmadan başka bir şey değildir. Destan’ın bir toprak ağası olan Yavuz’a karşı verdiği savaş, kardeşi Halit’in de Yavuz’a katılmasıyla Destan’ın tüm değerlerini sınava tabi tutmak üzeredir.


Bunca zorlu bir sınavda insan en çok insanlığı ile test edilir. Destan’ın kardeşi Halit’i kaybetmesi yetmezmiş gibi, kız kardeşi Şahsine de yüreğini kopup geldikleri Yugoslavya’da, sözlüsünde rehin bırakmıştır. Destan anavatanında yeni ve hakça bir yaşam kurmaya çabalarken, Şahsine geçmişte bir hayaletle, Osman’la birlikte yaşamaktadır. Şahsine’nin zayıf yüreği ne bunca zorluğu ne bunca özlemi kaldıracak güçtedir.

Peki ya Destan’ın yüreği. Destan bunca zorluk içinde, ailesini ayakta tutmaya çabalarken, haktan yana tavır alma gayretindeyken yüreğini düşünemeyeceğini bilmektedir. Lakin en ummadığı şey gerçek olmuştur. Dünyanın en güzel çiçeği en büyük çöplükte karşısına çıkmıştır. Yavuz Ağanın kızı Nergis, görür görmez Destan’a vurulmuştur. Destan nasıl doğruları için kararlılıkla savaşıyorsa, Nergis de onun yüreğindeki buzları çözmek için durmaksızın savaşacaktır. Bir yangının ortasında filizlenen bu aşkı yeşertmek bile uğruna savaşılması gereken bir mücadeledir şimdi.

Destan’ın savaşı sadece fiziki bir savaş değildir. O ailesini bir arada tutmak, insanca yaşatmak ve doğru bildiği değerleri yaşatmak için savaşmak zorundadır. Dağılan ailesini bir araya topladığında ise karşısında artık daha acımasız bir zorbalık bulacaktır. Destan düzeni için savaşmaktadır lakin Yavuz ağa canı saydığı mallarını korumak için savaşan yaralı bir aslandır artık. İyi ile kötünün bu mutlak savaşında net olmayan, arada kalan herkes ve her şey kurban olmaya mahkumdur şimdi.

“Son Destan” bizi birbirimize bağlayan değerleri savunmak için savaşan bir “muhacir”in, bize kendimizi hatırlatan mücadelesinin öyküsüdür. (Konu Kaynak: TRT1 resmi sitesi)
Oyuncular: 
Bülent İnal
Sedef Avcı
Selçuk Yöntem
Fatih Artman
Ekin Türkmen
Ecem Çalık
Hira Mert Yücel

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Benimde fragmanlarını gördüğümde ilgimi çekmişti. Başlamak istiyorum ama finallerim bittiğinde ancak bunu yapabilirim. Yazı çok güzel olmuş ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay final deme çok gerginim sınavlardan hiç hoşlanmıyorum. Sınavlarında başarılar. :)
      Evet zaten 5 bölümcük internetten bile izleyebilirsin. Teşekkür ederim. :3

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

✿Lütfen hiç bir sitenin linkini ve blogunuzun linkini paylaşmayınız.

DİKKAT !!! (BLOG LİNKİNİ PAYLAŞANLARIN YORUMLARINI YAYINLAMIYORUM)

TARTIŞMA YARATACAK CÜMLELERDEN KAÇININIZ, saygı ve sevgi çerçevesinde yorum yapmaya özen gösterelim.

LİNK, SİYASİ, SPOİLER, ÖTEKİLEŞTİRME ve TARTIŞMA yaratacak cümleleri yayınlamıyorum. :]

Yorum sahibinin yaptığı yorumun blog ve blog yöneticisi ile ilgisi yoktur. Sorumluluk yorum yapan kişiye aittir.
zhl:)